Aankeuring Planning en Uitleg

De eerstvolgende aankeuring voor fokgeschiktheid wordt gehouden op 8 juni 2024

Locatie: ’t Haartje, Heiligenbergerweg 203 A, 3816 AJ Amersfoort

Opgeven via dit formulier
Een nadere uitleg vindt u onder de tabel.

Keurmeester exterieur: Tessa van Brero
Keurmeester gedrag: Patricia Gielen

Tijdens de aankeuring kunnen er foto’s gemaakt worden die geplaatst worden op onze website bij het verslag van de betreffende aankeuring.
Mocht u zelf niet op de foto willen, geef dit dan bij de betreffende fotograaf aan.
Mocht er een foto van u geplaatst worden, en heeft u dit liever niet, dan kunt u de secretaris van de Stichting altijd vragen deze foto te laten verwijderen.


Deelnemers:

Tijdstip:Naam hond:Geboortedatum:Geslacht:Eigenaar:
10.00 uurCindy fan Aylvazathe19-01-2023TeefJ. van Dijk
10.30 uurMegan-Milou of Megan’s Pride02-02-2023TeefA. Smit
11.00 uurCharley fan Aylvazathe19-01-2023ReuJ. Witteveen
11.30 uurChase-Floki Aan de Amer07-03-2022TeefM. van der Laan
12.00 uurGilwa Luna del Lupo22-02-2020TeefS. van den Brink
13.30 uurGlebevonwwod Lilac03-10-2022TeefJ. Boorsma
14.00 uurDiscovery von Pferdenplatz05-11-2020ReuM. Tijman
14.30 uurMila07-02-2020TeefM. Schouten
15.00 uurA Raven of Castle Black16-05-2022ReuA. van Haren

Aankeuring voor fokgeschiktheid is mogelijk vanaf een leeftijd van tenminste 15 maanden

Een aankeuring voor fokgeschiktheid wil zeggen dat uw herder wordt beoordeeld op zowel het uiterlijk als het karakter welke beide moeten voldoen aan de Rasstandaard van de Oudduitse herder of Duitse herder Langstokhaar.|
Zoals in het fokreglement is opgenomen, bestaan er fok uitsluitende fouten en zijn er ook elementen die ongewenst zijn. Fok uitsluitende fouten leiden altijd tot het uitsluiten van de fok maar ongewenste elementen kunnen vaak met een goed advies leiden tot het verdwijnen van het ongewenste. Er zal dus altijd in zo’n geval een fokadvies volgen hetgeen opgetekend wordt op het formulier. Datzelfde is ook van toepassing op het gedrag dat beoordeeld wordt.

Het uiterlijk (exterieur) wordt uitgebreid bekeken door een keurmeester. Er wordt betast en gevoeld, de schofthoogte wordt opgemeten, er wordt gekeken of alle tanden en kiezen aanwezig zijn, net zoals dit ook bij een show gebeurt. Ook wordt het gangwerk beoordeeld door uw herder een stukje te laten draven.
Het gedragsdeel is geïntegreerd in de exterieur keuring. Tijdens het keuren van het exterieur kijkt de gedragskeurmeester mee naar de reacties van de hond. Op basis hiervan kan de gedragskeurmeester een goede indicatie geven van de hond of deze bijvoorbeeld angstig is of juist relaxed. Ook zal er worden meegekeken naar het gedrag van de honden rondom de keuring, op het moment dus dat ze moeten wachten tot ze aan de beurt zijn.
Het keuren van de hond duurt om en nabij een halfuur waarbij van de eigenaar/geleider wordt verwacht dat er in draf gelopen wordt door de hond zonder ongewenst gedrag. Ook moet de hond onder voortdurende controle staan en moet de hond te betasten zijn en moet er een gebitscontrole plaatsvinden zonder dat de hond enig teken van agressie vertoond. Het is zonder meer aan te bevelen om in de aanloop van de aankeuring met de hond te oefenen.

Om het gedrag zo optimaal mogelijk te kunnen beoordelen draagt uw herder tijdens de aankeuring een normale halsband en u gebruikt een normale lijn. Het wordt dus niet toegestaan om de volgende middelen te gebruiken: anti-trektuig (Halti of Gentle Leader), slipketting, half-check (of halve slip), prikband, uitrollijn of showlijn. Wilt u ook een speeltje van uw hond meenemen?

De volgende papieren en gegevens zijn noodzakelijk voor verkrijgen van het fokgeschiktheid certificaat:

– Volledig ingevuld aanvraagformulier aankeuring.
– Stamboom / afstammingsbewijs van uw hond. **
– Een voldoende beoordeling van exterieur en gedrag van de aankeuring.
– Show certificaat (van een show georganiseerd door een erkende rasvereniging of stichting) met kwalificatie ZG of U op leeftijd van 1 jaar of ouder.
– Officiële HD & ED uitslag, conform de Duitse Herder met per elleboog 4 opnames totaal dus 8, welke beoordeeld is door de Raad van Beheer.
– Embark DNA test.
– Officiële Dwerggroei (Hypofysaire Dwerggroei) uitslag (zit helaas nog niet in de Embark test).
– U dient donateur te zijn/worden van de Stichting Sanus Canibus.

** Heeft uw hond geen stamboom/afstammingsbewijs neemt u dan contact met ons op via info@sanus-canibus.nl of bel met 06-47008517.