CLAD III

Wat is CLAD III

CLAD III is een zeldzame aandoening van witte bloedcellen en bloedplaatjes die een verhoogde vatbaarheid voor infecties en bloedingsneigingen veroorzaakt. Deze mutatie zorgt ervoor dat de normale activering van witte bloedcellen en bloedplaatjes als reactie op een verwonding of infectie mislukt.

Symptomen bij aangetaste honden

Deze ziekte wordt meestal gediagnosticeerd bij puppy’s of jonge volwassenen wanneer er chronische infecties en/of bloedingen ontstaan na een operatie of trauma.

Er is een DNA test beschikbaar voor CLAD III

Hoe deze aandoening wordt behandeld

Momenteel is de behandeling van CLAD III gericht op symptomatische behandeling. Verstandig, chronisch antibioticagebruik is meestal vereist. Na een trauma of operatie moeten bloedproducten worden toegediend.

Maatregelen

  • Preventie is ideaal, maar aangetaste honden hebben vaak een kortere levensduur, ondanks de inspanningen van hun eigenaren. 
  • Regelmatig baden met antiseptische shampoos, routinematige tandheelkundige zorg, het risico op trauma minimaliseren en uw dierenarts informeren zodat operaties zorgvuldig kunnen worden gepland, zijn de beste manieren om een ​​slecht resultaat te voorkomen.

Deze aandoening is voor het eerst gevonden bij de Duitse herder.