Hemofilie A

Wat is Hemofilie A

Factor VIII-deficiëntie (Hemofilie A) is een aandoening van de bloedstolling. Honden met deze aandoening kunnen spontaan bloeden in hun borst, buik of gewrichten. Ze zullen ook aanzienlijke blauwe plekken en hevige bloedingen krijgen na een trauma of operatie.

Symptomen bij aangetaste honden

Deze ziekte wordt meestal gediagnosticeerd bij puppy’s of jonge volwassenen wanneer ze een operatie moeten ondergaan en een stollingsprobleem hebben. Het kan echter op elke leeftijd worden gediagnosticeerd.

Hoe kan Hemofilie A worden gediagnostiseerd?

Genetische of laboratoriumtests worden uitgevoerd om deze aandoening te diagnosticeren.

Hoe deze aandoening wordt behandeld

Momenteel is de behandeling van Hemofilie A gericht op preventie, waakzaam toezicht en snelle behandeling van spontane bloedingen. Honden met Hemofilie A lopen een groot risico op oncontroleerbare bloedingen tijdens chirurgische ingrepen: uw dierenarts moet worden geïnformeerd zodat de juiste bloedproducten bij de hand zijn voor het geval een transfusie nodig is. Er is geen definitieve genezing, hoewel wetenschappers vooruitgang hebben geboekt bij het corrigeren van Hemofilie A met eiwitvervanging en gentherapie in een laboratoriumomgeving.

Maatregelen

  • Preventie staat centraal! Het minimaliseren van het risico op trauma en het informeren van uw dierenarts zodat operaties zorgvuldig kunnen worden gepland, zijn de beste manieren om een ​​catastrofale afloop te voorkomen.
  • Wees je bewust van de locatie van het dichtstbijzijnde veterinaire noodhospitaal in geval van een ongeval.

Meer informatie

Deze variant werd voor het eerst geïdentificeerd bij een Duitse herder. Er zijn 2 variaties van Hemofilie A bekend bij de Duitse herder.