Hypofysaire Dwerggroei

Wat is het

Hypofysaire dwerggroei is een aandoening die veroorzaakt wordt door een tekort aan groeihormonen. De hypofyse is een hormoonproducerende klier onderaan de hersenen. Bij honden met deze aandoening is de hypofyse niet goed ontwikkeld.

Symptomen bij aangetaste honden

Dwergen blijven in het nest achter in groei. Vanaf de leeftijd van ongeveer 5 weken wordt de groeiachterstand steeds duidelijker zichtbaar, ze zijn vaak slomer in gedrag en hebben een pluizige vacht. Een bol voorhoofdje wordt vaak gezien en een vosachtig kopje, spits snuitje en vaak een lichte overbeet. Ze behouden hun puppyvacht en/of worden vaak (gedeeltelijk) kaal.

Er is een DNA test beschikbaar voor Hypofysaire Dwerggroei

Hoe deze aandoening wordt behandeld

Dwerggroei is niet te genezen, maar behandeling met Thyroxine en Groeihormoon verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. Op dit moment is er nog weinig te zeggen over de prognose voor behandelde honden. Zonder behandeling is de levensverwachting gemiddeld 4 jaar. Hoewel behandeling o.a. zorgt voor een beter functioneren van organen als lever, nieren en huid, kunnen overige symptomen ervoor zorgen dat de prognose ook voor behandelde honden slecht is.

Maatregelen

Behandeling met Thyroxine en Groeihormoon verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. Zonder behandeling is de levensverwachting gemiddeld 4 jaar.

Meer Informatie

Deze mutatie is voor het eerst beschreven in 1940, de veel gebruikte populaire reu Vello zu den Sieben Faulen werd geacht drager te zijn van Hypofysaire Dwerggroei.